Για γλυκά

Για γλυκά

Νόστιμοι, τραγανοί, θρεπτικοί. Εκτός από σνακ, γαρνιτούρα ή συστατικό σε αλμυρούς συνδυασμούς, οι ξηροί καρποί είναι και ιδανικοί για γλυκά με αξέχαστη γεύση!

Ένα μπισκότο αποκτά άλλη γεύση όταν συνοδεύεται από φουντούκια ή μια σοκολάτα γίνεται πιο πλούσια όταν έχει μέσα αμύγδαλα. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις μοναδικές συνταγές παραδοσιακών γλυκών με καρύδι και φιστίκι. Όταν ανακαλύψετε πόσους συνδυασμούς μπορούν να δώσουν οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα στα γλυκά σας, δεν θα τα αποχωρίζεστε. Εμείς σας δίνουμε μερικές προτάσεις και κάθε μήνα θα προσθέτουμε και μία για να σας εμπνεύουμε.

1) Καραμελωμένοι ξηροί καρποί με σοκολάτα

      Υλικά

      50 γρ. αμύγδαλα
      50 γρ. φουντούκι
      50 γρ. φυστίκια Αιγίνης
      90 γρ. ζάχαρη

      30 γρ. νερό

      250 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

Εκτέλεση

Βάζετε το νερό με τη ζάχαρη να βράσει και μετά προσθέστε τους ξηρούς καρπούς. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να καραμελώσουν. Όταν τελειώσετε, απλώστε τους ξηρούς καρπούς πάνω σε μια λαδόκολλα και αφήστε τους να κρυώσουν. Παράλληλα, βάλτε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και μόλις λιώσει αρχίστε να την ανακατεύεται μέχρι να κρυώσει και να γίνει πιο λεία. Μόλις κρυώσουν οι ξηροί καρποί σπάστε τους σε μικρότερα κομμάτια, και ρίξτε τους στο μπολ που θα έχετε τοποθετήσει την κουβερτούρα. Όταν είναι έτοιμο το μείγμα τοποθετήστε το πάνω σε μία λαδόκολλα μέχρι να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη. Μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο για 20 με 30 λεπτά ή να το αφήσετε έξω. Στη λαδόκολλα, μπορεί να τοποθετηθεί με 2 τρόπους. Είτε να βάλετε το μείγμα όλα μαζί και να το σπάσετε μετά σε μπουκίτσες ή να πάρετε μία κουτάλα ή ένα κουτάλι να να βάζετε μεριδούλες μεριδούλες πάνω στη λαδόκολλα από την αρχή. 

2) Μωσαϊκό με φουντούκια

      Υλικά

      250 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη
      8 κ.σ. κακάο άγλυκο
      1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
      1½ πακέτο μπισκότα πτι μπερ ολικής άλεσης
      1/4 φλ. κονιάκ
      1 φλ. χοντροκομμένα φουντούκια

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετείτε το βούτυρο και το βάζετε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά να λιώσει. Προσθέστε το κακάο και ανακατέψτε με μία κουτάλα να ενωθούν και στη συνέχεια το ζαχαρούχο γάλα και να ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθούν τα υλικά. Μόλις το βγάλετε από το μάτι προσθέστε το κονιάκ. Σπάτε τα μπισκότα πτι-μπερ σε 5-6 κομμάτια το κάθε ένα και τα τοποθετείτε σε ένα μπολ μαζί με τα φουντούκια. Μόλις το βούτυρο είναι έτοιμο, το προσθέτετε στο μπολ με τα μπισκότα και το ζαχαρούχο γάλα με το κακάο και τα ανακατεύετε καλά όλα μαζί μέχρι να καλυφθούν τα μπισκότα από το σοκολατένιο μείγμα. Στρώνετε το μείγμα σε ένα αντικολλητικό χαρτί και το τυλίγετε δίνοντας του ένα κυλινδρικό σχήμα. Τοποθετείτε το μωσαϊκό στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει καλά.

3) Καρυδόπιτα παραδοσιακή

      Υλικά

       500 γρ. καρύδια ψιλοκοπανισμένα
       1 ½ φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη
       3 κουτ. σούπας σιμιγδάλι
       1 φλιτζ. ζάχαρη
       ½ φλιτζ. μπράντι
       12 αβγά χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
       2 κουτ. τσαγιού μπέικιν πάουντερ
       2 κουτ. τσαγιού κανέλα
       ¼ κουτ. τσαγιού γαρίφαλο κοπανισμένο
       1 σωληνάριο βανίλια
       Λίγα καρύδια τριμμένα για το γαρνίρισμα

     Για το σιρόπι

     3 φλιτζ. ζάχαρη
     Χυμό ½ λεμονιού

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Χτυπάτε σε ένα μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει αφρατέψουν. Προσθέτετε το μπράντι και τα μπαχαρικά. Αναμειγνύετε το σιμιγδάλι με το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια, τα ρίχνετε στο μπολ και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτετε λίγη λίγη τη φρυγανιά και τα καρύδια. Χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα και την ενσωματώνετε στο μπολ ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω για να μη φύγει ο αέρας της και δεν φουσκώσει αρκετά η καρυδόπιτα. Στρώνετε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί και ψήνετε την καρυδόπιτα για 30΄-40΄ μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Την αφήνετε να κρυώσει και την κόβετε σε ρόμβους ή σε τετράγωνα κομμάτια. Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι. Σιγοβράζετε τη ζάχαρη με 2 φλιτζάνια νερό και το λεμόνι για 15΄. Ρίχνετε λίγο από το ζεστό σιρόπι πάνω στην κρύα καρυδόπιτα, το αφήνετε να σταθεί μέχρι να το πιει και συνεχίζετε κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει το σιρόπι. Πασπαλίζετε με τριμμένα καρύδια.