Στη σαλάτα

Στη σαλάτα

Ενισχύστε και προσθέστε γεύση στη σαλάτα σας με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα!

Μία χούφτα ξηροί καρποί στη σαλάτα θα ενισχύσουν όχι μόνο τη γεύση αλλά και τη διατροφική της αξία, καθώς πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωσή τους με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου διαφόρων μορφών.

1) Πράσινη σαλάτα με σύκα και καρύδια

ΥΛΙΚΑ
1 ματσάκι ρόκα
1 ματσάκι λόλα κόκκινη
1/2 φλ. καρύδια κομμένα
4 αποξηραμένα σύκα κομμένα σε φέτες
1/2 φλ. σταφίδες (προαιρετικά)
8 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί
150 γραμ. ανθότυρο κομμένο σε καρέ ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας
φύλλα από ένα μαρούλι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ DRESSING
1/3 φλ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. μπαλσάμικο ξίδι
αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στην αρχή πλένουμε καλά, στεγνώνουμε και κόβουμε τα λαχανικά όπως μας αρέσει. Σε ένα σκεύος ψιλοκόβουμε τα αποξηραμένα σύκα, τα περιχύνουμε με το κρασί και τα σιγοβράζουμε για 5΄-6΄ μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Μετά τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σε μία σαλατιέρα ή ένα μπολ βάζουμε τα λαχανικά και προσθέτουμε τα καρύδια, τα σύκα με τα υγρά τους, τις σταφίδες και το τυρί. Παράλληλα ετοιμάζουμε το dressing χτυπώντας το ελαιόλαδο με το μπαλσάμικο και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε καλά και η σαλάτα μας είναι έτοιμη.

2) Μεσογειακή σαλάτα με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς

ΥΛΙΚΑ
1 σαλάτα ή 1 μαρούλι
6 – 8 ντοματίνια
3 αποξηραμένα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
3 αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι πλιγούρι ή κινόα
60 γρ. ανθότυρο
3 κουτ. σούπας σταφίδες
5 καρύδια τριμμένα ή ψιλοκομμένα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ DRESSING
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξίδι μπαλσάμικο
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουλιάζουμε το πλιγούρι σε αρκετό νερό για τουλάχιστον 1 ώρα και στη συνέχεια το στραγγίζουμε σε σουρωτήρι για άλλο ένα μισάωρο. Παράλληλα πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τη σαλάτα μας όπως μας αρέσει και προσθέτουμε τα ντοματίνια ολόκληρα ή κομμένα στη μέση. Όταν είναι έτοιμο το πλιγούρι ή η κινόα τα προσθέτουμε και αυτά. Ρίχνουμε τα ξερά φρούτα, τις σταφίδες και τα καρύδια στη σαλάτα μας και ανακατεύουμε καλά όλα μαζί τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το τυρί σε μεγάλα κομμάτια μέσα στη σαλάτα. Τέλος, ρίχνουμε το dressing και… καλή απόλαυση!

3) Παντζαροσαλάτα με γιαούρτι και καρύδια

ΥΛΙΚΑ
500 γρ. παντζάρια βρασμένα
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 κ.σ. τυρί κρέμα
2 σκ. σκόρδο
2 κ.σ. ξύδι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ψιλοκομμένος δυόσμος
1/2 φλ. καρύδια ψίχα AlmandaΑλάτι και πιπέρι (προαιρετικό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα βρασμένα παντζάρια σε πολύ μικρά κομμάτια ή τετραγωνάκια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.Πολτοποιούμε το σκόρδο και το προσθέτουμε στο μπολ μαζί με το τυρί κρέμα, το γιαούρτι, το ξύδι, το ελαιόλαδο, το δυόσμο, τα καρύδια καθώς και λίγο αλάτι.Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και στη συνέχεια βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για να παγώσει και να σφίξει.Σερβίρουμε γαρνίροντας με λίγη ρόκα και γιαούρτι.